A Rába vízgyűjtő területéhez tartozó Lugos-patak mentén elnyúló község. Gardunfalva néven már az egyik 1350-i oklevélben is előfordul. Később pedig az egyik régi család neve után Kondorfa lett. Templomát 1850-51-ben építették késő barokk stílusban, a tornyot 1870-ben építették hozzá. Az Őrség egyik építészeti jellegzetessége a kódisállás néven ismert előtér, mely a konyha vagy a pitvar előtt áll. Ezeknek szép példái láthatók a faluban. A XIX. századi iskolaépület jelenleg Szentendrén a Skanzenben látható. Nevezetes még a tökmagütő üzem. Augusztusban rétesfesztivál színesíti a falu életét.
A falu régi iskoláját 1993-ban a szentendrei skanzenban állították fel újra.
A falu ma három részből áll: Alvég, Fővég, Hegy. A II. világháborút követő demográfiai hullám következtében 1600 főre gyarapodott a lakossága, ma, 2009. január 1-i állapot szerint mindössze 556 lakosa van.
Az Őrségen belül is sajátságos a kondorfai nyelvjárás. Eredetiségét a viszonylagos elszigetelődésnek köszönhetően őrizték meg az itt élők. Gazdag babonagyűjteménnyel rendelkezik a község. Népszokásból is több, Kondorfán megtalálható kincs maradt fenn: gyertyaszentelés, barkaszentelés, farsangi rönkhúzás, a húsvéti örömtűzgyújtás, Lucázás. Sajnos, ezek nagy része már kihalóban van. Helyi szokás a suprálás. A gyerekek fűzfavesszőből készült korbáccsal suprálnak, s ezzel egy időben jó egészséget kívánnak. A supráló a megsuprált legényt nősülésre, a leányt pedig férjhez menésre nógatja. Nagy hagyománya volt még a Gergely- járásnak: az ezt bemutató 6–8 gyerek a „Szent Gergely doktornak” kezdetű éneket adta elő. Érdekesség volt még, hogy a házasulandó legény a lányos házhoz két kérőt küldött, s ő csak akkor ment be, amikor a lányt neki ígérték, azaz amikor a „kérők nem kaptak kosarat, zsuppot.”
Őrségi ételkülönlegesség a dödölle:
Hozzávalók: 30 dkg burgonya, 20 dkg búzadara, annyi liszt, amennyit felvesz, 25 dkg vöröshagyma, kb. 2-3 dl zsír, só, ízlés szerint. Az elkészítés módja: a burgonyát meghámozzuk, lereszeljük, és sós vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, beleengedjük a búzadarát, és pépesre főzzük. Liszttel jól összedolgozzuk, hűlni, szikkadni hagyjuk. Közben az apróra metélt vöröshagymát zsírban megfonnyasztjuk, a megpihent masszát közészaggatjuk, és sütőben összepirítjuk.
Forrás: http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/orseg2.htm
http://orvidek.gvorntech.com/hu/orseg/kondorfa
Kondorfa község honlapja: